24 grudnia – Wigilia

24 grudnia – Wigilia – La Vigilia di Natale.

Tak jak w Polsce Święta Bożego Narodzenia, także na Sycylii rozpoczynają się kolacją wigilijną – „La cenone della Vigilia”. Zazwyczaj kolacja rozpoczyna się około 21.00-22.00 i kończy się wyjściem do kościoła na Pasterkę „La Messa di Mezzanotte”. Tradycyjnymi potrawami, które się je podczas Wigilii są m.in.: sfincione (pizza z cebulą), cardi fritti alla pastella (są to brokuły i karczochy w cieście smażone w głębokim tłuszczu), la sarda a beccafico sardynka zawinięta w rulonik w którym znajduje się farsz złożony z bułki tartej, sera żółtego startego na tarce, rodzynków i orzeszków pini, torrone – rodzaj słodyczy przygotowanego na bazie pistacji, orzechów i migdałów, buccellato – ciastko w figami w środku. Oczywiście są także inne przysmaki – na Sycyli każda prowincja ma swoje tradycyjne potrawy a więc tutaj jest mi trudno wymienić wszystkie.

Dodaj komentarz