Czekolada z Modica – nie możecie jej nie spróbować!

Czekolada z Modica – nie możecie jej nie spróbować! La cioccolata di Modica – non potete non assagiarla!

Witajcie Kochani! Mam nadzieję, że w Polsce zrobiło się nieco cieplej i przyszła tak długo wyczekiwana wiosenka 🙂 Dzisiaj przed nami ciekawy i bardzo słodki temat – czekolada z Modica. Odwiedzając Sycylię warto odwiedzić to urocze miasteczko nie tyko ze względu na jego urok, ale także na czekoladę o zupełnie niezapomnianym smaku! 🙂

A co jest takiego niesamowitego w tej czekoladzie? Jest ona po prostu zupełnie inna, od tej którą zazwyczaj kupujcie w sklepach, ponieważ proces jej wytwarzania odbywa się na zimno. Moi Mili, celem wyjaśnienia co oznacza to „na zimno” muszę odnieść się do procesu wytwarzania samej czekolady.

W metodologii produkcji czekolady masa kakaowa, z której ma zostać wytworzona czekolada, poddawana jest konszowaniu, czyli dokładnemu wymieszaniu składników i przede wszystkim odparowaniu wody. Podczas tego procesu do masy dodawany jest również cukier oraz inne składniki uzupełniające. Należy wspomnieć, że konszowanie przeprowadza się w temperaturze pomiędzy 40°C -105°C i zazwyczaj trwa około 3-4 dni. Proces konszowania u czekolad, które kupujemy w sklepach, odbywa się zazwyczaj w temperaturze od 55°C do 90° C przez co masa kakaowa traci swoje walory odżywcze i smakowe.

A jak to ma się do naszej czekolady z Modica? A oto tak, że proces tej czekolady, odbywa się jeszcze antycznymi metodami, które przywędrowały na Sycylię podczas panowania Hiszpanów, w XVI wieku! Konszowanie czekolady z Modica odbywa się przy 40°C, a więc jak wspomniałam powyżej, praktycznie na zimno. Także i w tym przypadku do masy kakaowej dodawany jest cukier, który przy takiej temperaturze nie zdąży się rozpuścić i jak otworzymy tabliczkę czekolady możemy go natychmiast dostrzec. Co więcej, czekolada wytworzona w ten sposób nie traci swoich walorów odżywczych oraz smakowych. Oprócz cukru, mistrzowie produkcji czekolad z Modica, nie dodają żadnych dodatkowych składników, takich jak: tłuszcze roślinne, lecytyna, pochodne mleka czy inne.

Kochani, z tych informacji, które otrzymałam wynika, że ta antyczna metoda produkcji czekolady, którą Hiszpanie przywieźli na Sycylię a którą poznali dzięki Aztekom, plemieniu Indian z Ameryki Północnej, utrzymał się do dnia dzisiejszego jedynie na Sycylii 🙂 A więc gorąco zachęcam Was do odwiedzenia Modica i przekonania się samemu o zupełnie innym, niesamowitym, smaku czekolady.

Do następnego!

Dodaj komentarz