Festiwal Street Food w Palermo

Festiwal Street Food w Palermo

Cześć Moi Drodzy! Pamiętam, że w jednym ze swoich artykułów Ola już wspomniała o street food na Sycylii, o tutaj, które w tej kategorii zajęło 5 miejsce na świecie! Dodatkowo do osiągnięć w tym zakresie należy dodać, nagrodę Oskara przyznaną Nino u ballerino, kucharzowi wyspecjalizowanemu w przygotowaniu panino con milza czyli mieszanki gotowanych: śledziony i płuc, które serwowane są w bułce i posypane z wierzchu serem cacciocavallo lub ricotta. O tej kanapce – panino con milza na pewno napiszę Wam oddzielny artykuł 🙂  Mając powyższe na uwadze, nikogo nie zdziwi fakt, że na
I Festiwal Street Food w Palermo, który odbył się w dniach 18-19 kwietnia, przybyli smakosze nie tylko z całej Sycylii czy Włoch ale także z całego świata! 🙂

W tym wydarzeniu uczestniczyło 40 wystawców promujących przeróżne smakołyki ulicy, takie jak:

  • sfincione – rodzaj pizzy ze słonymi sardynkami i serem cacciocavallo sprzedawanej w kwadratowych lub prostokątnych kawałkach, pyszne! ;)),
  • arancine (o nich wspomniała w swoim artykule Ola),
  • pane con la milza,
  • panelle e crocche’,
  • panini con porchetta – podłużna bułka w rodzaju hot-dog’a, do której wkładane mięsko przypominające naszą wędzoną szynkę,
  • stigghiole, o których wspomniała Ola w swoim artykule
  • frittura di paranza – małe rybki różnego typu, obsypane mąką a następnie smażonego w głębokim tłuszczu; podawane są z cytryną

i wiele wiele innych pyszności!:) Poniżej znajdziecie podpisane fotki – aby mniej więcej przybliżyć Wam o jakich pysznościach piszę! 🙂 Dodatkowo odbyło się około 4000 bezpłatnych degustacji! Każdy znalazł coś dla siebie!

Kochani, ale mam dla Was dobrą wiadomość 🙂 – pomimo że, festiwal mamy za sobą, a do następnego jeszcze cały rok, wszystko przed Wami – przysmaki jedzenia ulicznego, przyjeżdżając na Sycylię, będziecie mogli codziennie znaleźć w historycznych rosticcerie (miejsca, w których sprzedawane są wyroby mięsne z rożna), legendarnych pasticcerie (cukierniach), ale przede wszystkim na 3 antycznych targach – Ballaro’, Capo i Vuccieria.

Warto podkreślić, że jedzenie uliczne na Sycylii to mieszanka przepisów arabskich, hiszpańskich i francuskich, to połączenie nie tylko historii, ale także przeróżnych klas społecznych. Właśnie tutaj, od zawsze, kuchnia „szlachciców” spotykała się z jedzeniem ulicy, składniki potraw pochodzenia z morskiego z tymi z ziemi.

Zatem, Moi Drodzy, wybierając się na Sycylię, w szczególności do Palermo, wpiszcie sobie na listę jako punkt obowiązkowy „street food” tak aby oprócz wielu historycznych atrakcji także i zmysłem smaku poczuć niesamowitość tego miejsca!

Do napisania! 🙂

Dodaj komentarz