Błędy popełniane przez turystów na Sycylii

Poniżej znajdziecie podstawowe błędy popełniane przez turystów odwiedzający Sycylię. Rady, które będziecie mogli przeczytać poniżej pomogą Wam cieszyć się Waszymi wakacjami jeszcze bardziej. Jeśli Wy macie jakieś dodatkowe sugestie zamieścicie je poniżej w komentarzach!

  1. Napiwki na Sycylii. Z naszych własnych obserwacji oraz doświadczeń możemy z całą pewnością powiedzieć że nie jest konieczne dawanie napiwków na Sycylii. Oczywiście, kelnerzy czy większość innych pracowników nie odmówi jeśli dacie im napiwek, lecz myślę że to w pewnym sensie “psuje” obsługę. Szczególnie jeśli mówimy o napiwku za podanie kawy, za kurs taxi czy obiad w pizzerii. Bardzo wielu naszych znajomych Sycylijczyków zostawia napiwek za bardzo specjalne usługi (np. obiad w rocznicę ślubu w restauracji z gwiazdką Michelin). W Palermo większość, jeśli nie wszystkie restauracje, doliczają sobie tak czy inaczej dodatek zwany coperto (koszt nakrycia) lub servizio (opłata za serwis) do Twojego rachunku. Dobrym pomysłem jest jednak dać napiwek portierowi lub bagażowemu w hotelu za wniesienie walizek.

  2. Nie zakładaj, że kupisz bilet po tym jak wsiądziesz do środków komunikacji. We wszystkich miastach na Sycylii, gdzie znajdziecie środki komunikacji miejskiej, wymagane jest zakupienie biletu przed wejściem do autobusu, tramwaju lub metra. Co więcej na większości przystanków brakuje automatów biletowych. Bilety można kupić w kioskach z gazetami edicola lub sklepami z papierosami tabaccheria. Jeśli planujesz podróż w niedzielę, kup bilety dzień wcześniej, a zaoszczędzisz sobie wiele czasu szukając otwartego miejsca gdzie takie bilety będziesz mógł nabyć. Pamiętaj również aby skasować bilet!
    Kolejna uwaga, bilety kolejowe, kupione wcześniej w kasie też należy skasować. Służą do tego specjalne kasowniki umieszczone na dworcowych peronach.

  3. Nazywanie popołudniowej przerwy “siesta”. To nie jest siesta, sklepy są po prostu zamknięte. Niektóre sklepy są zamknięte jednego dnia tygodnia, nazywane jest to dzień odpoczynku giorno di riposo lub riposo settimanale, oraz większość sklepów zamknięta jest również w poniedziałkowe przedpołudnie. Jest to związane z tym, że sklepy są otwarte w sobotnie przedpołudnia. A wiadomo, że bilans czasu wolnego od pracy musi się zgadzać. Godziny otwarcia sklepów regulowana jest przez władze konkretnego miasta, więc różni się to w zależności od tego gdzie jesteście.

  4. Nie przestrzeganie godzin posiłków. Większość restauracji i barów ma ustalone godziny otwarcia. W większości takich miejsc jest przerwa pomiędzy 13.00 – 16.00 lub 16.30! Jeśli zamierzasz zwiedzać przed południem a zjeść coś około 14-15 uda Ci się znaleźć bardzo nieliczne otwarte miejsca na tzw. obiad, do jakiego przyzwyczajony jesteś w Polsce. O tej porze zawsze znajdziesz otwarte miejsca zwane „panificio” lub bary, w których będziesz mógł kupić kanapkę lub ciepłą przekąskę. Warto pamiętać, że obiad dla Sycylijczyka nie jest najważniejszym i najobfitszym posiłkiem dnia. Bardziej można porównać go do lunchu. Kolacja to trochę inna bajka. Godziny, w których jadają Sycylijczycy kolację (la cena) to 20.30-21.00 do nawet 22.00-22.30, więc restauracje są otwarte dosyć długo.

  5. Nie oczekuj, że będziesz traktowany z przesadną uwagą w restauracji lub sklepie. Zasada że klient ma zawsze rację il cliente comanda jest słuszna, ale nie do końca we Sycylii! Ponadto, większość restauracji cierpi na brak obsługi, czyli zaledwie kilku kelnerów obsługuje bardzo wiele stolików. Ich podstawowym zadaniem jest przyjęcie zamówienia oraz dostarczenie jedzenia na stół. Prawdopodobnie nie zostaniecie zapytani, jak się macie?, czy Wam smakowało? Oni po prostu nie maja na to czasu. Więc usiądź, bądź cierpliwy i wzywaj swojego kelnera jeśli czegoś potrzebujesz. Oni najpewniej są bardzo zajęci. Dobra wiadomość jest taka, że jeśli poprosisz o rachunek, dostaniesz go bardzo szybko! Restauratorom zależy abyś jak najszybciej zwolnił miejsce dla kolejnych gości.

  6. Zamówienie pizzy peperoni i oczekiwanie, że znajdzie się na niej ostre salami. Peperoni w języku włoskim oznacza paprykę, a nie jak zwykliśmy myśleć ostre salami. Więc jeśli chcecie zjeść pizzę z salami powinniście zamówić pizzę diavola albo poszukać w składnikach pizzy salame piccante.

  7. Nie myśl, że musisz zamówić przystawkę, pierwsze i drugie danie oraz deser zawsze na obiad. Większość Sycylijczyków nie je przystawek, pierwszego, drugiego dania oraz deseru przy każdym obiedzie, więc i Wy nie musicie. Spokojnie możecie zamówić samo pierwsze lub drugie danie.

  8. Picie kawy podczas posiłku (innego niż śniadanie). Kawa poprawia trawienie i podawana po posiłku. Jeśli zamówicie kawę do spagetti carbonara nie będzie to dobrze widziane lub Wasza kawa zostanie Wam podana po posiłku.

  9. Oglądanie i dotykanie owoców i warzyw rękami na targu lub w supermarkecie. W supermarkecie służą do tego celu plastikowe rękawiczki, które możecie znaleźć niedaleko wagi lub w pobliżu skrzynek z warzywami. Na targu nie znajdziecie takich rękawic a to dlatego, że nikt nie oczekuje, że można dotykać warzyw i owoców. Nie dotykaj niczego! Za niegrzeczne uznawane jest też mówienie sprzedawcy, które owoce powinien wybrać dla Ciebie.

Oto kilka naszych rad ….A Ty jakie rady masz dla podróżujących po Sycylii?

4 myśli nt. „Błędy popełniane przez turystów na Sycylii

  1. Uważaj przy wjeździe na autostradę, by nie paść ofiarą oszustwa. NIby-bileterki usiłuja sprzedać ci bilet, za który i tak będziesz musiał zapłacić przy wyjeździe.

    • Joasiu! Dziękujemy za Twój wkład 🙂 :)! Szczerze powiedziawszy nie spotkałam się z niby-bileterkami w swoich podróżach po Sycylii. Ale masz rację – warto aby w tej sprawie powstał krótki oddzielny krótki artykuł. Ciepłe sycylijskie pozdrowienia!

Dodaj komentarz