Koniecznie spróbuj będąc na Sycylii!

Koniecznie spróbuj będąc na Sycylii!

Dobrze wiemy, że dany region kraju warto poznać także smakując jego specjały. Kuchnia sycylijska nieco odbiega od tej, którą znamy pod nazwą „kuchnia włoska”. Oczywiście tak samo jak kuchnia włoska należy do śródziemnomorskich bogatej w ryby i owoce morza jednak wyczujemy w niej także silne wpływy greckie i arabskie. Właśnie dzięki tej różnorodności każdy kto wyjeżdża z Sycylii zazwyczaj jest cięższy o kilka kilo. Sycylijczycy zawsze dbają aby wszystkie przyrządzane dania aby były po prostu „niebem w gębie” i to im się naprawdę udaje!

Do dań, które nie można pominąć należą:

– CAPONATA – przystawka, podawana na zimno, której bazę stanowią bakłażany, seler i kapary. Do kupienia w barach o lepszym standardzie lub restauracji.
caponata


– ARANCINI – kulki z ryżu, które możemy kupić w każdym barze, w porze lunchu, czyli pomiędzy 12.00-15.00. Są nadziewane przeróżnie – w zależności od naszego smaku możemy je kupić: z mozarelą i szynką, szpinakiem, ragu (nadzienie przypominające mielone z dodatkiem marchewki i groszku zielonego), grzybami, salsicią (typ kiełbasy podobny wyglądem do naszej białej kiełbasy) lub samym masłem. Uwaga! Jako danie jest naprawdę sycące!

Arancini


– PASTA ALLA NORMA – jest to niezwykle proste i jednocześnie bardzo dobre danie, które stanowią: makaron z bakłażanem, pomidorami, słoną ricottą i bazylią.

norma


– PASTA CON LE SARDE – bazę tego dnia oprócz makaronu stanowią sardynki i koper włoski (fenkuł) Makaron polecam spróbować w szczególności pomiędzy wrześniem a marcem ze względu na połów sardynek. Pasta con le sarde została włączona na listę tradycyjnych produktów sycylijskich (P.A.T.).

Pasta_sarde_1


– PANELLE – przygotowane z mąki z ciecierzycy z dodatkiem natki z pietruszki są malutkimi naleśnikami w formie czworokąta, mniej więcej 7x7cm. Stanowią szybką przekąskę lub dobrą przystawkę do piwa. Kupując panelle możemy rozszerzyć naszą przekąskę o croche’.

panelle


– CROCCHE’ – coś na kształt naszych kopytek, odsmażonych na złoty kolor na patelni. Bazą są ziemniaki i jajko, często spotkamy je także z dodatkiem mięty.

Crocche


– PESCE SPADA (ryba Szpada) – popularna na Sycylii w każdej odmianie. Ja zachęcam do spróbowania jej w najprostszej postaci – grilowanej lub pieczonej z dodatkiem soku cytryny. Jest przepyszna. Występuje także jako składnik makaronów oraz sałatek.

per-pesce-spada-1


– PIZZA – oczywiście jak przystało na Włochy (bo przecież Sycylia jest jednym z regionów tego państwa) nie może w Waszym jadłospisie zabraknąć także pizzy. Kochani, jadłam do tej pory różne pizze i wszystkie były dobre. Wszystkie mają cieniutkie ciasto na wierzchu którego, w zależności do Waszego wyboru znajdziecie wszystko! Widziałam nawet pizzę z frytkami! Uwierzycie?

pizza


Czas na słodycze. Do tych najbardziej znanych należą:
– CASSATA – ten rodzaj ciasta porównałabym do naszego sernika, ponieważ podstawę jego wykonania jest ricotta (ser z owcy), biszkopt, migdały i owoce kandyzowane. Cassata jest tutaj formą sycylijskiego tortu podawaną najczęściej podczas wielkich uroczystości. Uwaga! Cassata jest dla tych, którzy lubię naprawdę bardzo słodkie ciasta.

Via Indipendenza


– BRIOSCIA z lodami (bułka z lodami!) – kochani, tego nie możecie pominąć – lody w bułce. Pamiętam kiedy po raz pierwszy zobaczyłam jak mój sycylijski kolega Matteo wcina brioscia (lody w bułce) byłam nieco zdziwiona, aby nie napisać, że także nieco skrzywiona. Jak można połączyć lody z bułką (taką słodką, nie kajzerką). Jednak potem jak przyszedł mój pierwszy raz… cóż, pokochałam ten przysmak od pierwszego kęsa! 🙂 Smaki wybieracie sami, zazwyczaj maksymalnie dwa mieszczą się do jednej bułki. Fajne jest to, że podczas gorących dni, kiedy lody się topią, bułka nie rozmięka tak szybko jak tradycyjny wafelek. Smacznego!

P1310516


– CANNOLI – rurki, ze słodką ricottą w środku. Ciasto rurek przypomina troszkę ciasto francuskie połączone z kruchym nadziane słodką masą. Zdarza się, że niektóre wersje cannoli w masie zawierają także cząstki gorzkiej czekolady. Nie możecie opuścić Sycylii nie próbując tego specjału!

Cannolo


– GRANITA – jest formą rozpuszczonych lodów lub sorbetu. Przepysznie schładza w gorące dni. Najczęściej można ją kupić w smakach: migdałowym, pistacjowym czekoladowym lub kakaowym.

granita_siciliana


Mili jak się domyślacie powyższe potrawy należą do nielicznych, które warto spróbować. Jeśli ktoś z Was był już na Sycylii i chce się podzielić wiedzą , które przysmaki warto dodać do naszej listy, zapraszam.

Dodaj komentarz