Roślina Sycylii – opuncja figowa

Roślina Sycylii – opuncja figowa (La pianta della Sicilia – il fico d’India)

Cześć Moi Mili 🙂  Przyznaję, że już od jakiegoś czasu myślę o artykule nt. opuncji figowej. Zawsze, jak przyjeżdżałam na Sycylię, jeszcze jako turystka, wydawało mi się, że ta kolczasta roślina jest jednym z nieodłącznych symboli Sycylii. Można ją spotkać niemal wszędzie! Potem, powiedziano mi, że się ją je… to się doprawdy zdziwiłam! No bo jak można zerwać kulkę o ostrych kolcach, nic mówiąc już o jej zjedzeniu! Tak więc zgłębiłam tajniki wiedzy i tutaj znowu zrobiłam zdziwioną minę (mam nadzieję, że to zdziwienie mi nie zostanie! ;);) ) Kochani, wyobraźcie sobie, że roślinka fico d’India, czyli  indyjska figa pochodzi z Meksyku nie z Indii jak sądziłam! W odległych czasach, odkryty nowy kontynent nie nazywano Ameryką ale Indiami Zachodnimi (Indie Occidentale).

A jak trafiła do Europy? Niektóre źródła podają, że opuncja została przywieziona przez samego Krzysztofa Kolumba! Oczywiście, na początku stanowiła jedynie nową i bardzo ciekawą odmianę rośliny dla botaników jednak z czasem, stała się rośliną charakterystyczną dla krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego, gdzie temperatura nie schodzi poniżej 6C.

Owoce opuncji figowej, które, jak wspomniałam, są jadalne, mają okrągło – podłużny kształt i występują w kolorach począwszy od żółtego przez pomarańczowy aż do czerwonego. Na Sycylii zazwyczaj spotkacie tą czerwoną odmianę. Dodatkowo są kolczaste.

Co więcej mam dobrą wiadomość dla Wszystkich BIO: w związku z tym, że roślinka opuncji figowej jest dosyć wytrzymała przy jej hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych. 🙂 Zbiór jej, w zależności od odmiany rozpoczyna się od sierpnia i trwa do listopada. 🙂 Tak więc, Wszyscy którzy cenią sobie świeżość spoza szklarni zapraszam na Sycylię właśnie w tym czasie! 🙂

Ciekawostką jest, że owoc fichi d’india ma wiele właściwości zdrowotnych i szereg walorów odżywczych. Pomaga w leczeniu angin oraz przyspiesza obniżenie wysokiej gorączki. Dodatkowo jest źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz witamin A i C. Dla tych wszystkich, którzy myślą o zgubieniu kilogramów lub są na diecie, opuncja figowa zawiera bardzo dużo błonnika, który reguluje przemianę materii oraz regeneruje florę bakteryjną w naszych jelitach.

Kochani, a teraz jak jeść… Jeśli będziecie mieli okazję aby zerwać owoce, zaopatrzcie się w rękawice. Jedne z tych grubych, które my zazwyczaj używamy przy pracach murarskich. Następnie, owoce zanurzcie w zimniej wodzie, tak aby je zakrywało. Woda spowoduje, że kolce zmiękną a te słabsze odpadną. Przystąpcie do reszty akcji czyszczenia, mniej więcej po 1-2 godz. i bądźcie zaopatrzeni w rękawice i nóż. 🙂 Od góry na dół, czyli wzdłuż owocu, obierajcie opuncje i kładźcie je na bok. Obrany owoc powinien być czerwony, pomarańczowy lub żółty – w zależności od odmiany 🙂 Po akcji czyszczenia nadają się już do jedzenia, jednak ja polecam odłożyć je do lodówki, najlepiej na noc. 🙂 Smakują jak lody 🙂 Smacznego! 🙂

Iwona Leciak

Udostepnij:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Sycylia

Powiązane posty

LaBellaSicilia w nowej odsłonie

Cześć! W połowie maja pisaliśmy o zmianach, jakie planujemy w najbliższym czasie, w ten sposób: „To, co było fajne w internecie kilka lat temu, niekoniecznie