Sycylijskie czerwone pomarańcze

Czerwone pomarańcze!

Czerwone pomarańcze to owoc o którym pisałem już nie raz. Zachwyciłem się nimi kiedy wreszcie udało mi się ich spróbować w Palermo, prosto z targu Ballaro. Świeże, soczyste i czerwone. Ich sok ma kolor krwi. Mają wyraźny, cierpkosłodki smak, zdaniem niektórych, przypominający maliny. Teraz właśnie późną zimą i wczesną wiosną owoce te dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Dodam że te odmiany występują wyłącznie na Sycylii.

Udało się, znalazłem firmę która sprowadza do Polski te owoce, ale nie tylko je sprowadza lecz również uprawia. Mają Oni dwa sady w których dojrzewają pomarańcze. To sycylijskie gospodarstwo znajdują się  na terenie dwóch sąsiednich gmin: Lentini i Carlentini i może się poszczycić europejskim certyfikatem żywności ekologicznej. Skórka pomarańczy nie jest zabezpieczana żadnymi środkami chemicznymi ani woskiem. Spokojnie można jej później użyć do wszelkiego rodzaju wypieków. Zarówno czerwone pomarańcze jak i inne sycylijskie specjały można zamówić u nich na stronie internetowej www.incampagna.pl. Zbiorowa wysyłka do polski realizowana jest raz w miesiącu. Następnie już z polski firma kurierska rozwozi zamówienia wprost do domu klientów 🙂 My zamówiliśmy Cubotto pomarańczy Moro, w smaku są dokładnie takie jak zapamiętałem je z Sycylii a jak wyglądają zobaczcie sami!

Dodaj komentarz