Oliwki i moja sycylijska oliwa z pierwszego t艂oczenia

nasze oliwki

Cze艣膰 Kochani 馃檪 Uda艂o si臋! Mam pierwsz膮 w 偶yciu oliw臋 zrobion膮 z sycylijskich oliwek rosn膮cych na drzewach w naszym ogr贸dku:))))) M贸wi臋 Wam jaaakkka jestem zadowolona!! 馃檪 Ale jaki to by艂 PIERWSZY RAZ! Ju偶 spiesz臋 Wam donie艣膰 jak produkuje si臋 艣wie偶膮 oliw臋 馃檪

W naszym ogr贸dku rosn膮 3 drzewka oliwkowe. Poni偶ej mo偶ecie je obejrze膰 na fotografiach. W tym roku widz膮c uginaj膮ce si臋 pod ci臋偶arem oliwek ga艂臋zie zdecydowali艣my, 偶e zbierzemy oliwki i zrobimy z nich NASZ膭 oliw臋 馃檪

Kochani, w zwi膮zku z tym, 偶e w Polsce nie zbieramy oliwek wyt艂umacz臋 Wam nieco, jak przebiega taki proces. Zbi贸r oliwek rozpoczyna si臋 od po艂o偶enia pod drzewami tzw. la rete, czyli sieci. Sie膰 mo偶na por贸wna膰 do tej u偶ywanej przez rybak贸w przy po艂owach jednak ta do oliwek wykonana jest z plastiku i ma mniejsze oczka. Drugim niezb臋dnym narz臋dziem s膮 grabie. Te mo偶na przyr贸wna膰 do tych, u偶ywanych przez nas do grabienia li艣ci, z tak膮 r贸偶nic膮, 偶e te do oliwek s膮 mniejsze i plastikowe. I co robimy z tym prostym sprz臋tem? Zaczynamy czesa膰 ga艂臋zie drzewka oliwkowego tak aby rosn膮ce na nim oliwki pospada艂y do po艂o偶onych pod drzewem sieci! 馃檪 Proste prawda?

Musz臋 Wam przyzna膰, 偶e pr贸bowa艂am potrz膮sn膮膰 drzewem aby uzyska膰 efekt finalny szybciej od przeczesywania ga艂臋zi drzewa… jednak c贸偶 to nie jab艂ka, spa艣膰 nie chcia艂y a m贸j Sycylijczyk powiedzia艂, 偶e gdyby oliwki spada艂y po potrz膮艣ni臋ciu drzewem na pewno do tej pory ten spos贸b ich zbierania zosta艂by odkryty! 馃槈 Dodam, 偶e je艣li kto艣 ma bardzo du偶o drzew oliwkowych zamiast plastikowych grabek u偶ywa tych mechanicznych, co znacznie przyspiesza prac臋. Kiedy oliwki spadn膮 usuwa si臋 ewentualne li艣cie i zbiera do work贸w (spos贸b mniej polecany) lub plastikowych skrzynek. Wa偶nym jest aby oliwki mog艂y w nich oddycha膰. I co dalej?

Ca艂o艣膰 zebranych plon贸w nale偶y, w ci膮gu 24 godzin od ich zbioru, zawie藕膰 do frantoio czyli miejsca, w kt贸rym z naszych oliwek wycisn膮 oliw臋. Dlaczego w ci膮gu 24 godzin? Poniewa偶, mo偶emy zaprzepa艣ci膰 dobry smak oliwy!

A co takiego dzieje si臋 w wyt艂aczarni oliwy? Ten proces, z tego co w艂a艣ciciel naszego frantoio mi wyja艣ni艂, dzieli si臋 na 4 etapy:

ETAP1. Oczyszczanie z li艣ci i mycie oliwek (defogliazione e lavaggio delle olive)

To proces podczas, kt贸rego oliwki s膮 oczyszczane z nadmiaru li艣ci i nast臋pnie myte. Warto wspomnie膰, 偶e nigdy nie uda si臋 usun膮膰 wszystkich li艣ci, jednak na szcz臋艣cie nie stanowi to problemu. Wiadomo jest bowiem, 偶e pozostawione w ma艂ej ilo艣ci li艣cie przyczyni膮 si臋 do wzbogacenia koloru i zapachu oliwy!

ETAP2. Mielenie (molitura)

To faza, w kt贸rej mi膮偶sz i pestka oliwki zostaj膮 zmia偶d偶one razem, na skutek czego staj膮 si臋 oliwkow膮 past膮. Ten proces odbywa si臋 po to aby na kolejnym etapie z otrzymanej masy uzyska膰 jak najwi臋cej oliwy. 聽Uwaga! Bardzo cz臋sto w艂a艣nie ten etap mylony jest z uzyskiwaniem oliwy co nie jest prawd膮!

ETAP3. Ugniatanie (gramolatura)

Nast臋pnie oliwkowa pasta jest ugniatana do momentu, w kt贸rym na jej powierzchni pojawi膮 si臋 kropelki oliwy. Proces ten przebiega przy 27C i trwa oko艂o godziny. Nazywa si臋 spremitura a freddo, czyli wyt艂aczaniem oliwy na zimno. 聽

ETAP4. Ekstrakcja oliwy (estrazione)

W tym kroku, gotowa pasta przechodzi do maszyny zwanej wir贸wk膮, w kt贸rej oddzielane s膮 wyt艂oczyny oliwek od ich cz臋艣ci p艂ynnej czyli wody i oliwy. Nast臋pnie przechodzi przez kolejn膮 wir贸wk臋, nieco innego typu, kt贸ra oddziela wod臋 od oliwy.

Sp贸jrzcie! 馃檪

M贸wi臋 Wam pyszno艣ci! Jak b臋dziecie na Sycylii spr贸bujcie koniecznie oliwy! Mniam 馃檪

PS:
Zbiory oliwek na Sycylii trwaj膮 od listopada do grudnia i to nie jest relacja z ostatnich zbior贸w, ale szkoda nam by艂o nie pokaza膰 Wam jak to si臋 robi.

1 thought on “Oliwki i moja sycylijska oliwa z pierwszego t艂oczenia”

  1. A to co jest najlepsze w takiej oliwie i czego nie doswiadczy sie nigdy w zadnej oliwie ze sklepu, to ma ona przez okolo pierwsze 3 miesiace (nim sie troche utleni) niesamowity ostry smak. Takie prawie peperoncino, tylko naturalne 馃檪
    Tam gdzie ja bylem robic oliwe i gdzie ludzie przychodzili ze skrzynkami oliwek ze swojego ogrodka, to nazywalo sie oleificio – nie mam pojecia czy jest jakas roznica z frantoio 馃檪
    Ale nawet jak oliwa nie ze swojego ogrodka, to lokalna i swieza jest niesamowita! Ja 3 tygodnie temu kupilem 50 litrow na kolejne 12 miesiecy, a 30 litrow pojechalo autokarem do polski do rodziny 馃檪
    Swieza sycylijska oliwa to jest nektar bogow!!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.

%d bloggers like this: