Babeczki z czekoladowym sercem

Babeczki z czekoladowym sercem – Tortine di cioccolato con cuore fondente

Kochani, dzień Świętego Walentego już za nami, mimo to postanowiłam Wam zaproponować przygotowanie niecodziennej słodkiej Walentynki dla Waszej sympatii dzisiaj. Są to tortine di cioccolato con cuore fondente 🙂 Przepis jest prosty i nie zabierze Wam więcej jak 35 min (już z pieczeniem)!

Aby przygotować nasze babeczki będziemy potrzebować:

  • Gorzką czekoladę – 150 gr
  • Masło – 80 gr + troszkę do wysmarowania foremek
  • Mąka – 20 gr
  • Jajka – 2 całe i 1 żółtko
  • Cukier waniliowy lub laska wanilii – 1 szt
  • Cukier puder – 90 gr
  • Kakao gorzkie – 10 gr + troszkę do wysypania foremek

Dodatkowo będziemy potrzebować foremek w kształcie babeczek – ja miałam takie…:)

A więc do dzieła:

  1. Rozpoczynamy od połamania czekolady na mniejsze części i rozpuszczenia jej na małym gazie lub parze, aby otrzymać płynną czekoladę. Ważne jest aby nie doprowadzić czekolady do wrzenia, bo może się przypalić 🙁
  2. W momencie rozpuszczania się czekolady kroimy masło na mniejsze kawałki.
  3. Kiedy czekolada będzie rozpuszczona dodajemy do niej pokrojone masło i mieszamy, tak aby się ono rozpuściło. Po otrzymaniu jednolitej masy odkładamy na bok.
  4. Przygotowujemy foremki, wysmarowując je masłem i wysypując kakaem. Odkładamy je na bok.
  5. Mieszamy mąkę z kakao w małym naczyniu i odkładamy je na bok.
  6. Podłączamy piekarnik, temperatura 180°.
  7. Bierzemy garnek lub inne głębokie naczynie, do którego wbijamy jajka i żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko razem, wykorzystując mikser, ucieramy na jednolitą masę. Uwaga! Ucieranie powinno trwać około 10 min. Ucierane składniki z żółtego powinny zmienić kolor na jasny żółty (pastelowy) i zwiększyć swoją objętość!
  8. Po otrzymaniu jednolitej masy, cały czas ucierając, powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i wszystko mieszamy.
  9. Następnie zmieniamy obroty na mniejsze i do czekoladowej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i wszystko starannie mieszamy. Ważne jest aby w masie nie potworzyły się grudki. Konsystencja powinna być jak gęsty budyń.
  10. Następnie bierzemy łyżkę i do każdej foremki nakładamy czekoladowej masy, do 3/4 wysokości foremki.
  11. Wkładamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i pieczemy przez 12-14 min. Nie dłużej!
  12. Kiedy babeczki troszkę ostygną (ale nie zupełnie!) wyjmujemy je z foremek i układamy bezpośrednio na talerzyku, który zostanie podany naszej Sympatii.
  13. I został nam już ostatni ruch – posypanie / przyprószenie cukrem pudrem!

 

PYSZNOŚCI 🙂

PS. Ja zrobiłam je wczoraj. Moja Sympatia była wniebowzięta! 😀

Iwona Leciak

Udostepnij:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Sycylia

Powiązane posty

LaBellaSicilia w nowej odsłonie

Cześć! W połowie maja pisaliśmy o zmianach, jakie planujemy w najbliższym czasie, w ten sposób: „To, co było fajne w internecie kilka lat temu, niekoniecznie