Wybieracie się na Sycylię lub już jesteście na miejscu, zastanawiacie się co kupić i przywieść do kraju. Oto nasza lista. Lista art. spożywczych które przywozimy z naszych wycieczek lub prosimy znajomych o ich przywiezienie.
Pesto di pistacchio – Pyszne ostre pesto z pistacjami, wystarczy dodać go na kilka chwil do ugotowanego makaronu i mamy gotowe wyśmienicie smakujące danie!
Paste di carciofi – Pasta z serc karczochów to idealny dodatek do tostów, grzanek no i oczywiście makaronu.
Paste di olive nere – Pasta z czarnych oliwek, która używamy do smarowania chrupiących kawałkach bułki lub grzankach.
Można również użyć jej do makaronu lub jako dodatek do innych potraw. Sekret smacznej pasty z czarnych oliwek tkwi
w jakości samych oliwek i odpowiednim ich doprawieniu.
La crema di pistacchio – słodka pasta, krem używana głównie do smarowania pieczywa i deserów. My przywieźliśmy dwa słoiki,po dwóch dniach pierwszy został opróżniony. Drugi ostał się jeszcze kilka następnych. Niestety w Polsce nie znalazłem takiego produktu 🙁 Jeśli ktoś wie gdzie można go kupić bardzo proszę o cynk!
La crema do mandorla – krem migdałowy. Również słodki i bardzo aromatyczny. Używany zarówno do kanapek jak i wszelkiego rodzaju wypieków.
Crema di marroni con vanigilia – krem z kasztanów z dodatkiem wanilii. Smarowany na pieczywo, naleśniki (może być z dodatkiem jogurtu lub śmietany). Wykorzystywany do wypieków oraz jako dodatek do ciast, omletów i musów.
Procsiutto di Parma – w 100% naturalna, nie zawiera konserwantów nawet w postaci witaminy C, dopuszczalna jest jedynie sól morska, którą się ją soli. Oryginalne pochodzenie, doskonałą jakość produktu, jego cechy organoleptyczne oraz przestrzeganie tradycyjnych metod produkcji gwarantuje znak DOP. Szynka dojrzewa od 18-24 miesięcy. Świetnie smakuje z chlebem z twardej pszenicy oraz w połączeniu ze świeżymi, delikatnymi owocami takimi jak kiwi, melon, figi, czy zielone winogrona. Dodaje się ją także do wielu dań ciepłych np. saltimbocca alla Romana ( sznycle cielęce z szynką i szałwią duszone w winie), risotta, a nawet pizzy.
Parmigiano Reggiano – to prestiżowy, niepowtarzalny włoski ser, słynny na całym świecie. Pochodzi z regionu Reggio, ściśle strzeżona receptura oraz ręczna produkcja z mleka krów karmionych wyłącznie świeżą trawą sprawia że jest to ser wyjątkowy. Jedyne dodatki, to sól i podpuszczka. Okres dojrzewania „stravecchio” to 24- 26 miesięcy. Ser idealny po starciu do posypania makaronu czy risotto. Jest także doskonałym składnikiem zup, zapiekanek i niezbędny przy wyrobie pesto.
Olio di oliva – Włoska oliwa z oliwek. Znakomita oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa najwyższej klasy, charakteryzuje się idealnym balansem smaku, zapachu i konsystencji. Ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy, typową dla świeżych oliw.
Nasza lista cały czas jest uzupełniana, jeśli i Wam przyjdzie do głowy co powinniśmy tutaj jeszcze dodać prosimy o komentarz, o tutaj…na dole strony 🙂
Juz wiem gdzie znalezc krem pistacjowy i migdalowy – siec marketow Auchan. Pistacja migdal widzialam tez marmolady z fico dindi z sycyli.
Renata, to super wiadomość 🙂 Wierzę że innym Ona też się przyda 😀
Dziękujemy za znak-sygnał!
Pozdrawiamy
LaBellaSicilia.pl
Teraz krem pistacjowy jest też w Carrefour 🙂 czy wiecie gdzie można dostać w Polsce pesto di pistacchio?
Nie mamy swojego źródła 🙁 Są sklepy, również internetowe, z sycylijskimi produktami, ale nie korzystaliśmy, więc nie możemy polecić.
Orientujesz się może czy pasta pistacjowa lub masła migdałowe da się przewieźć w podręcznym? czy security może wymyślić że jest to płyn?
2 dni temu wracałam ze słoiczkiem w podręcznym, nikt nie zwrócił uwagi 🙂
Super że Ci się udało 🙂 Nie liczył bym jednak że zawsze tak będzie. Kontrole bezpieczeństwa są coraz bardziej szczegółowe 🙁
Ja wiozłam marmoladę i niestety uznali to za płyn musiałam wyrzucić