Z sycylijskich porad: Jak rozpoznać świeżą rybę
Cześć Moi Drodzy 🙂 Jak jest nam powszechnie wiadomo jedzenie ryb jest bardzo zdrowe i polecane bez wyjątku wszystkim. Nie wiem jak Wy, ale ja idąc do sklepu zawsze się zastanawiałam jak sprawdzić czy ryba, którą kupuje jest na pewno świeża. Oczywiście nie wszyscy mieszkamy nad morzem i mamy dostęp do świeżych ryb, dlatego warto abyśmy na początek wymienili ryby jakie możemy spotkać w sklepach:
- świeża ryba, oczywiście od razu należy dodać, że nigdy nie będzie tak świeża jak kupiona od rybka bezpośrednio wracającego z morza! No, ale na taki luksus mogą sobie pozwolić tylko nieliczni!
- rozmrożona ryba
- hodowlana ryba
- złowiona ryba, która nie oznacza, że jest świeża.
I tak oto przeprowadzając się na Sycylię nauczono mnie jak nie dać się nabrać sprzedawcom ryb na ich sztuczki i pamiętać na co należy zwrócić uwagę przy zakupie naszej rybki :)! A jeśli się już zdecyduję na zakup aby ten miał odpowiednią ceną do towaru! 🙂
1) Zapach ryby
Zapachu świeżej ryby nie możemy pomylić – w powietrzu powinien unosić się zapach zasolenia wody i jodu. Jest to zapach raczej bardzo trudny do pomylenia z czymkolwiek innym. A więc nie mamy co myśleć czując nieprzyjemny zapach zastałej wody, że ryba jest świeża jednak musi być w czymś trzymana. W przypadku zaś gdy poczujecie zapach amoniaku unoszącego się w powietrzu zmykajcie z tego sklepu – często właśnie tym produktem traktowane są skorupiaki i inne ryby aby opóźnić ich proces psucia!
2) Błyszcząca łuska
Jeśli ryba jest świeża jej łuska zawsze będzie błyszcząca, będzie się wydawało jakby była owinięta w połyskującą folię. Co więcej jej kolor nigdy nie będzie wyraźnie jeden – zawsze w zależności od światła odcienie łusek będą się zmieniały. Natomiast gdy łuski ryby nie błyszczą i co więcej wydają Wam się lepkie w dotyku z pewnością ryba była rozmrożona i sprzedawca chce Wam ją sprzedać jako świeżą rybę!
3) Żywe oczy
Kochani, oczy to punkt szczególny, na który najszybciej, po zapachu, powinniście zwrócić uwagę! Oczy świeżej ryby powinny wydawać się jakby były żywe i jakby ryba na Was patrzyła! Ważne jest aby źrenica była czarna.
4) Nie kupujcie filetów rybnych ani ryb w ofertach specjalnych
No cóż, zasada jest prosta – filetu jakiejkolwiek ryby nie da się w żaden sposób sprawdzić… żadne z powyższych trzech punktów jego nie dotyczy. W przypadku zaś ryb z ofert specjalnych – warto oprócz ceny sprawdzić także czy ryba sprzedawana nam jako świeża spełnia chociaż 3 pierwsze warunki.
5) Czyśćcie rybę sami
Cóż, Kochani to punkt którego właśnie się uczę! Na Sycylii praktycznie każdy sprzedawca ryb, po wyborze przez Ciebie ryby czyści ją na Twoich oczach. A musicie wiedzieć, że wątroba ryby jak i jej skrzela potwierdzają jej pochodzenie, tj. czy ryba została złowiona w morzu czy pochodzi z hodowli. W przypadku gdy skrzela są jasnoczerwonego koloru i w zapachu czujemy sól, oznacza to że ryba została złowiona w morzu. W przypadku zaś gdy wątroba będzie miała jasny kolor z jasnym żółtawym płynem ryba z pewnością pochodzi z hodowli.
Kochani, mam nadzieję że powyższe punkty pomogą Wam przy wyborze i zakupie Waszych ryb – a na pewno będziecie wiedzieć przynajmniej za jaką rybę płacicie i czy cena jest odpowiednia do zakupywanego przez Was towaru.
Powodzenia!