Dzień dobry Wszystkim! Tak sobie pomyślałam, że jak jesteśmy przy temacie gospodarstw agroturystycznych warto napisać na co należy zwrócić uwagę przy ich wyborze.
Tak więc z punktu widzenia prawa włoskiego gospodarstwem agroturystycznym jest taka struktura, która ma na celu przede wszystkim rozwój produktów lokalnych. Oczywiście gospodarstwo może także mieć w swojej ofercie możliwość noclegu i wyżywienia jednak nie mogą one jego stanowić głównej działalności.
Mając powyższe na uwadze szukając gospodarstwa agroturystycznego, w którym chcecie spędzić nie zapomniane wakacje powinniście wziąć pod uwagę:
- wielkość terenu – tj. dobre gospodarstwo agroturystyczne powinno znajdować się na wielkim terenie aby mieć możliwość na rozwój produktów lokalnych;
- liczbę miejsc w restauracji lub sali, która przeznaczona jest na spożywanie posiłków. Jeśli jest ogromna należy spodziewać się, że gospodarstwo organizuje liczne przyjęcia z osobami z zewnątrz co może zakłócać Wasze wakacje. Ogromna restauracja często oznacza także niską jakość potraw:(
- jakie produkty są wytwarzane na miejscu? Jakie zwierzęta hodowane? Czy gospodarstwo ma swoje pola uprawne? Ta informacja pomoże Wam w upewnieniu się, że to wszystko co będziecie jedli jest faktycznie świeże a nie przywiezione z zewnątrz;
- w jakiej odległości od gospodarstwa są autostrady, lotniska, duże miasta lub fabryki. Bliskość takiej infrastruktury z pewnością wpływa na powietrze i ciszę…;
- cena: nie powinna być wyższa niż 40€ za noc za osobę, włączając w tą cenę także śniadanie;
- ulotka lub strona internetowa – informacje te pomogą Wam wyobrazić sobie gdzie jedziecie.
Warto także popytać osób, które już były na Sycylii lub w miejscu, do którego chcecie się wybrać lub poszukać opinii w Internecie o danej strukturze.
Jeśli jednak nie będziecie pewni lub po prostu będzie potrzebna Wam pomoc dajcie znać – chętnie Wam pomogę 🙂