Sycylia – wyspa wina – Sicilia – l’isola del vino
Cześć Moi Drodzy! Pijąc na tarasie jedno z sycylijskich win, pomyślałam sobie, że w zasadzie, do tej pory, nie napisałam ani słowa o winach! Jak mogłam o nich zapomnieć! Prawie niewybaczalne! 😉
Wiadomym jest przecież nie od dzisiaj, że Sycylia ma perfekcyjne warunki klimatyczne – łagodne temperatury, górzysty teren, delikatna bryza z nad morza i słońce, które wielu Sycylijczyków wykorzystuje do uprawy winorośli i produkcji wina 🙂
Historycznie zaś spoglądając odkrywcami wina nie byli Sycylijczycy a Fenicjanie, którzy rozpowszechnili je w krajach Basenu Morza Śródziemnego. Jednak pierwsze profesjonalne uprawy winorośli na Sycylii zapoczątkowali Grecy w VIII w. p. n.e. Podczas swoich 500 lat pobytu na wyspie Grecy nauczyli Sycylijczyków uprawy winorośli, oliwek i zboża. Z czasem rodowici mieszkańcy wypsy stali się w tych dziedzinach profesjonalistami.
Kiedy na Sycylię przybyli Rzymianie, około III w. p.n.e., uprawa winorośli została ograniczona tylko do niektórych części Sycylii, jednak to nie przeszkodziło Sycylijczykom w produkcji wina docenianego przez wszystkie kraje Ameryki Łacińskiej. Do tego wina należały: Malvasia z Wysp Eolskich, Pollio z Syrakuz czy Mamertino z Mesyny. Następnie na przełomie wieków, liczba ziem uprawnych pod winorośle i tym samym produkcja wina zmieniały się nieustannie, aby w 1773 roku osiągnąć swój boom. Niestety w latach 1880-1881 wybuchła epidemia w połowie sycylijskich winnic spowodowana przez mszyce. Z 320 000 hektarów, udało się uratować jedynie 175 000, co oczywiście przełożyło się na kryzys ekonomiczny. Potrzeba było dwóch wieków aby wina sycylijskie na nowo się odrodziły.
Kochani, będąc na Sycylii i wybierając wino należy abyście zwrócili uwagę na jego etykietę, szukając jednej z następujących klas jakości (wymieniam od najniższej):
Vini da Tavola, czyli wina stołowe;
IGT (Indicazione Geografica Tipica) – czyli wino regionalne. Według przepisów nie więcej niż 15% winogron, z których zostało zrobione wino może pochodzić z innego regionu niż wskazany na etykiecie;
DOC (Denominazione d’Origine Controllata) – jest to wino pochodzące z danego regionu, którego produkcja oparta jest na określonej odmianie winogron. Dodatkowo brane są pod uwagę: maksymalna wydajność z hektara, obszar produkcji, minimalny poziom alkoholu oraz minimalny okres starzenia;
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – czyli wina należące do najwyższej klasy jakości. Kochani, te wina powinny charakteryzować się co najmniej pięcioletnim okresem posiadania oznaczenia DOC. Dodatkowo są poddawane analizie chemiczno – fizycznej oraz egzaminowi organoleptycznemu. Dodatkowo ten egzamin jest powtarzany, przed butelkowaniem i dotyczy każdej partii win przeznaczonych do butelkowania.
Warto podkreślić, że wiele win sycylijskich jest wyższej klasy niż oznakowania urzędowe. Poniżej podaję Wam sycylijskie wina DOC, które warto abyście spróbowali. Należą tutaj:
- Alcamo
- Contea di Sclafani
- Contessa Entellina
- Delia Nivolelli
- Eloro
- Erice
- Etna
- Faro
- Malvasia delle Lipari
- Mamertino di Milazzo
- Marsala
- Menfi
- Monreale
- Moscato di Pantelleria lub Passito di Pantelleria lub Pantelleria
- Noto
- Riesi
- Salaparuta
- Sambuca di Sicilia
- Santa Margheritta di Belice
- Sciacca
- Siracusa
- Vittoria
Zaś do win zaliczonych do najwyższej klasy, DOCG należy: Cerasuolo di Vittoria, wino prowincji: Caltanissetta, Katania i Ragusa.
Dobrego wino-próbowania! 🙂