Smakowitości Dnia Świętego Józefa (I piatti tipici della Festa di San Giuseppe)
Ciao Moi Drodzy! Jak obiecałam wczoraj, dzisiaj przed nami smakowitości – dania związane z dniem Świętego Józefa. Dlaczego o tym? Ponieważ z punktu widzenia Was podróżujących, myślę, że przeżycia związane ze smakiem świeżo przygotowanych potraw są bardzo istotne! A żeby osiągnąć prawdziwy stan błogości podniebienia ważne jest wiedzieć jakie potrawy i w jakim okresie powinno się wybrać! 🙂
No ale koniec, przy długiego wstępu! 😉 Rozpoczniemy od pasta con le sarde. Kochani, należy tutaj podkreślić, że to danie spotkacie w karcie prawie każdej restauracji, także poza sezonem, a więc poza miesiącem marcem. Pasta con le sarde to nic innego jak makaron z sardynkami i dzikim koprem włoskim 🙂 I właśnie cała różnica tkwi w koprze – ponieważ ten dziki jest dostępny tylko w miesiącu marcu!
Pamiętajcie o tym chcą spróbować tej pyszności jaką jest pasta con le sarde 🙂
Pamiętacie jak wczoraj pisałam, że w dniu święta Świętego Józefa ważną rolę pełni chleb, który z tej okazji pieczony jest w różnych formach 🙂 Warto spróbować tego chleba, ponieważ ma on posmak anyżkowy dzięki dodanym do niego nasionek kopru włoskiego! 🙂 Mniam! Bardzo go lubię i naprawdę żałuję, że robią go raz w roku!
I na koniec jeszcze coś dla łasuchów – sfincia di San Giuseppe. Sfincia jest rodzajem słodkiego racuszka, smażonego na oliwie, o potem wypełnionego słodką ricottą 🙂 Oczywiście w zależności od cukierni jest przystrajana na różne sposoby – owocami kandyzowanymi, karmelizowanymi skórkami pomarańczy czy zmielonymi pistacjami lub migdałami. Warto podkreślić, że sfincia di San Giuseppe należy do deseru wpisanego na listę P.A.T. czyli tradycyjnych włoskich produktów żywnościowych i możecie ją zjeść właśnie podczas dnia 19 marca. Miastem, w którym szczególnie tradycja tej słodkości została zachowana, jest Palermo.
Do napisania!