Vucciria

Vucciria powstała w XIII w. przez wiele stuleci była najważniejszym bazarem w Palermo. Na początku sprzedawano tu tylko mięso (nazwa wywodzi się z francuskiego boucherie – rzeźnia). Z czasem słowo „vucciria” stało się tak nośne i wyraziste, że zaczęto stosować je jako słowo klucz na określenie czegoś niemożliwego. Historia tego słowa wzięła się stąd, że sprzedawcy nieustannie spryskiwali ryby i warzywa wodą, dlatego balate, czyli płyty z wapienia, którymi wyłożony był bazar, nigdy nie wysychały. Tak powstało popularne powiedzonko „Quannu asciucanu 'i balati d’a Vucciria” – kiedy wyschną balate Vuccirii, czyli nigdy.
Po zmroku bazar ten zmienia się nie do poznania. W miejscu gdzie stały stragany zaczyna tętnić nocne życie Palermo. Otwierają się w dzień zamknięte na głucho knajpki, gdzie można spróbować lokalnego trunku zwanego Sangue di Sicilia (krew Sycylii), trunku bardzo słodkiego jak i bardzo mocnego. Można też zjeść typowo lokalne potrawy – wątróbkę z grilla podawaną w bułce jak hamburger lub grilowane splecione warkocze jelit, krojone na cząstki i podawane z solą i cytryną.