Festiwal DiVino w Castelbuono
Cześć Moi Drodzy!
Miesiąc sierpień każdego roku zapoczątkowuje na Sycylii szereg imprez związanych z winami. W wielu regionach wyspy przygotowywane są festiwale i wydarzenia enologiczne. Oprócz głównych bohaterów, którymi są oczywiście wina i kantyny, w tych dniach można posłuchać koncertów znanych osób, odbyć degustacje przeróżnych produktów regionalnych BIO, obejrzeć wiele ciekawych rzeczy zrobionych ręcznie i wystawionych na sprzedaż, jak np. biżuteria, obrazy, szkice, rzeźby, koronki oraz hafty i wiele innych. Zazwyczaj takie festiwale trwają około 2 do 3 dni.
Ten, na którym byłam, w Castelbuono, odbył się już po raz ósmy i trwał trzy dni! Jego motywem przewodnim były nie tylko wina, ale także promowanie, zgodnie z ideą slow food, lokalnych i tradycyjnych produktów 🙂 Każdego dnia były degustacje potraw przygotowanych przez wybitnych szefów kuchni w połączeniu z wybranymi do nich winami. Dodatkowo można było posłuchać i dowiedzieć się więcej o wyrobach wędliniarskich jednej z masarni z Caccamo. W tym miejscu należy dodać, że masarze z Caccamo, należą do jednych z najlepszych w swojej branży! 🙂 🙂 W niedalekiej przyszłości napiszę o nich oddzielny arytkuł!
Na uwagę zasługuje także fabryka ciastek Paolo Forti. Ciasteczka maślane, z czekoladą i nadziewane, te z mąki pełnoziarnistej i te przeznaczone dla wegan – to co ich łączyło to kruchość i niepowtarzalny smak jakby powstały w domu babci 🙂 Po prostu przepyszne! 🙂
Oprócz degustacji, już po zmroku, odbyły się projekcje filmów, prezentacje nowych książek i oczywiście koncerty 🙂
Kochani, na DiVino Festival przybyło ponad 100 różnych kantyn począwszy od tych sycylijskich, po przez te z innych regionów Włoch, po francuskie i niemieckie. Oj było w czym wybierać!
Zobaczcie sami! 🙂